Prisjakt
Black Friday 2020
Black Friday 2020
iStock.com / leolintang

Black Friday 2020

Black Friday er årets største salgsdag, og 27. november 2020 blir det mange gode tilbud og prisreduksjoner. Her forteller vi om hvilke artikler og kategorier som er mest populære på på Black Friday, og vi viser også hvor mange varer som faktisk blir dyrere på denne dagen.

***

Sånn shopper du smartere på Black Friday

Det er lett å bli lurt til spontankjøp i kampanje- og salgsperioder. Derfor har vi samlet våre beste tips når det kommer til smartere shopping, alt for at du skal kunne finne de bra tilbudene og unngå de dårlige.

Sammenlign hos flere butikker

Det første du bør gjøre for å kontrollere om et tilbud er så bra som det høres ut, er å sammenligne prisene i ulike butikker. Prisene varierer ofte og noen tilbyr også prisgaranti.

Sjekk prishistorikken

Prisene på produkter varierer over tid og mange butikker velger også å justere prisene sine løpende. En vanlig metode for å få noe til å se billigere ut er å først øke prisen, for så å senke den og sammenligne med den gamle. Gjennom å sjekke prishistorikken kan du enkelt finne den laveste prisen produktet har hatt siden den ble listet på Prisjakt.

Overvåk priser

En smart funksjon du kan dra nytte av under Black Friday er muligheten til å overvåke priser. Gjennom å opprette varsel på et produkt kommer du til å få en mail eller pushvarsel så fort en butikk setter ned prisen. På den måten trenger du ikke sitte klistret ved skjermen å lete etter tilbud, men kan lene deg tilbake og få beskjed fra oss når prisene går ned.

Planlegg med lister

Er du innlogget på Prisjakt kan du lage lister, der du kan legge til og ta bort produkter akkurat som du vil. Perfekt når du for eksempel planlegger hva du skal se etter på Black Friday. Listene viser hele tiden den laveste prisen for hvert produkt og totalsummen for hele listen.

Male holding shopping bags in a mall
iStock.com / GeorgeRudy

***

Fellene du bør passe på på Black Friday – 3 smarte tips

Butikkenes lokkevarer

Butikkene bruker ofte Black Friday til å lokke til seg kunder med ekstra lave priser på utvalgte varer som kun er tilgjengelige i fysiske butikker. Varer som butikken tilsynelatende går tom for rett etter at dørene åpnes om morgenen. Målet er å trekke folk til butikken for deretter å selge deg et lignende produkt til en høyere pris. Det kan være smartere å handle i nettbutikkene i stedet for å oppsøke butikken og håpe at de fortsatt har det du er ute etter. Da slipper du alt maset og unngår samtidig dette velkjente butikknepet.

Gamle produkter

Mange butikker bruker Black Friday til å kvitte seg med eldre, utgåtte produkter. Risikoen er at du tilfeldigvis velger en gammel modell og kommer hjem med en vare som absolutt ikke tilsvarer det du hadde tenkt deg. Du kan oppleve at det er visse funksjoner du ikke får, at produktet ikke kan brukes sammen med nyere produkter, eller at du får et produkt som produsenten slutter å støtte i løpet av kort tid. 

Tenk på prisgarantien

Enkelte butikker tilbyr deg en såkalt prisgaranti som sikrer at du skal få tilbake mellomlegget hvis du finner det nyinnkjøpte produktet ditt til en lavere pris i en annen butikk. Men ikke la det lure! For prisgarantien gjelder sjelden i nettbutikker og ofte bare innenfor en viss radius av den fysiske butikken der du handlet. I tillegg kan butikkene helt plutselig endre navnet på produktene, slik at de ikke dekkes av prisgarantien på Black Friday eller i Black Week.

Adobe Stock: ©GaudiLab
Adobe Stock: ©GaudiLab

***

Hvilke ting er det mest å spare på på Black Friday?

Hva er egentlig mest populært på Black Friday, og hvor finner man de største prisreduksjonene? Her er noen av de kategoriene der prisene reduseres mest på Black Friday 2019 med bakgrunn i statistikken vår:

 • Tastatur (27.96%)
 • Hjemmetekstil (26.52%)
 • TV (25.56%)
 • Speil (24.5%)
 • Barneklær (23.86%)
 • Jakker (22.84%)
 • Løpesko (22.68%)
 • Votter & hansker (21.77%)
 • Mikrobølgeovner (21.7%)
 • Hodetelefoner (21.66%)
 • Møbler (19.87%)
 • Belysning (18.15%)
 • Vaser (17.95%)
 • Sminke (17.76%)
 • Armbåndsur (17.6%)

(Snittrabatt på produktene som gikk ned 10% eller mer)

Shoppare åker rulltrappa
iStock.com / David-Prado

***

Black week, black weekend og cyber monday

For mange butikker har Black Friday blitt en viktig salgsperiode med store muligheter for å selge mer enn normalt. Derfor er det kanskje ikke så rart at mange butikker prøver å forlenge perioden på forskjellige måter.

En av de vanligste måtene er å tilby salg hele helgen og kalle det black weekend. En annen, men litt mer uvanlig måte, er å begynne enda tidligere og presentere tilbud hele uken. Da kalles det black week.

Et stort antall nettbutikker er også med på det som kalles cyber monday, som faller på mandagen etter Black Friday. Opprinnelig var dette et markedsføringsstunt fra en gjeng amerikanske nettbutikker. Det ble lansert i USA i 2005 som en kampanje for å få folk til å begynne å handle på nett. Markedsføringskampanjen ga raskt resultater, og allerede året etter hang et stort antall nettbutikker seg på.

Cyber monday har, akkurat som Black Friday, vokst i omfang i senere år. Den er fortsatt mer anonym, og tilbudene er ikke like mange, men butikkene som er med har ofte enda bedre rabatter enn på fredagen. 

Hvis du er interessert i cyber monday, har vi en separat side der vi samler alle tilbudene vi finner.

***

Singles Day utfordrer Black Friday

Singles Day feires den 11. november. Dette er en ny utfordrer som opprinnelig kommer fra Kina. Hvis vi ser globalt på det, har denne dagen allerede flere ganger hatt større omsetning enn Black Friday. Singles Day er den største handledagen i verden i dag, men i Norge har det foreløpig ikke tatt helt av.

Flere større, veletablerte aktører i Norge har begynt å snuse litt på Singles Day med tilbud og kampanjer. Og ettersom Singles Day etterfølges av både Black Friday og Cyber Monday, er det gode muligheter til å spare en del når du handler i november.

***

FAQ – Ofte stilte spørsmål om Black Friday

Hva er Black Friday?

Black Friday er årets største og mest omtalte salgsdag. Mange fysiske butikker og nettbutikker i Storbritannia tilbyr store rabatter og tilbud på både Black Friday og i resten av uka fra 23. november til 29. desember. De kaller det Black Week. 

Når er det Black Friday?

Black Friday går av stabelen 27. november 2020 og etterfølges av Cyber Monday mandagen etter. Black Friday faller alltid på dagen etter den dagen amerikanerne feirer Thanksgiving, det vil si fjerde torsdag i november.

Hva bør jeg tenke på før jeg kjøper noe på Black Friday?

Du bør se på prishistorikken for de varene du har sett deg ut for å se om butikkene økte prisene før Black Friday. Da vet du om salgsprisen faktisk så god som butikkene prøver å gi inntrykk av. Det er ofte lurt å planlegge kjøpene dine i god tid og lage lister på Prisjakt med produkter du vil overvåke prisene på, slik at du blir varslet når prisen går ned.

Hvilke produkter var mest populære på Black Fridag i 2019?

 1. Apple AirPods (2nd Generation) med ladeetui
 2. Apple iPhone XR 64GB
 3. Sony WH-1000XM3
 4. Xiaomi Mi RoboRock S5
 5. Polar Ignite
 6. Apple iPhone 8 64GB
 7. Samsung The Frame QE55LS03R
 8. Xiaomi Mi RoboRock S6
 9. Microsoft Xbox One S 1TB - All-Digital Edition
 10. Sony WH-H900N

Hvilke kategorier var mest populære på Black Fridag i 2019? 

 1. Hodetelefoner
 2. Mobiltelefoner
 3. TV
 4. Spillkonsoller
 5. Treningsklokker
 6. Jakker
 7. Løpesko
 8. Mobilhøyttalere
 9. Robotstøvsuger
 10. Nettbrett

Når kom Black Friday til Norge?

Fenomenet stammer fra 60-tallet, men det var først i 2010 at det dukket opp i Norge. Siden da har interessen vokst enormt, og i dag strekkes salget ofte ut over hele uka og kalles Black Week.

Black Friday, Blackfriday eller Black Fridag?
Kjært barn har mange navn! Nordmenns søkeord på nettet viser at det finnes mange oppfatninger av hva dagen heter:

Søk Søkevolum/år*

black friday: 276000
blackfriday: 9600
black fredag: 2400
black fridag: 1200
svart fredag: 1080

* Kilde: ahrefs

 • Black Friday 2020

  Black Fridays beste tilbud samlet på ett sted