Prisjakt
Black Friday
Black Friday

Black Friday 2019

Black Friday nærmer seg. Vi gir deg den kunnskapen du trenger for å handle smart. Forbered deg ved å bruke prishistorikken og sette opp varsler på produkter du ønsker å kjøpe. For flere tips, les artiklene våre lenger ned. 29. november 2019 samler vi de beste salgstilbudene her.

Black Fridays beste tilbud samlet på ett sted

0
0
0
0
4
4
4
4
5
5
5
5
dager
0
0
0
0
1
1
1
1
timer
1
1
1
1
5
5
5
5
minutter
4
4
4
4
0
1
0
1
sekunder

Om Black Friday

iStock.com / danielvfung

Dette er Black Friday

Black Friday kommer fra USA og finnes i dag i store deler av verden. I Norge har det vokst til å bli en av årets største salgsperioder, med rabatter i et stort antall butikker.

Hva er Black Friday

Akkurat hvor navnet Black Friday kommer fra er det flere teorier om. Den ene teorien som Wikipedia holder er at det har sin opprinnelse i både New York og Philadelphia for over 50 år siden. Men for å vite hvordan og hvorfor må vi starte med en annen amerikansk høytid.

Det er thanksgiving som er forutsetningen for Black Friday. Thanksgiving feires nemlig alltid på den fjerde torsdagen i november. Og ettersom det alltid er på en torsdag blir det alltid en inneklemt fredag. Det betyr et stort antall amerikanere som har fri og kan gå i gang med årets første julegavekjøp.

Første gang Black Friday nevnes i media er i 1961. I både New York og Philadelphia strømmet det mennesker til byen for å kjøpe julegaver. Dette året var det mylderet av mennesker – og kanskje bilene som sto i trafikkork – som lagde overskriftene om "Black Friday".

En annen teori er at navnet har utspring fra butikkenes regnskap. En lysere (eller svartere) periode for butikker som etter lang tid med røde tall på minussiden endelig kan se sorte tall på plussiden i regnskapet.

Uansett hva som er sant, er Black Friday i dag den største shoppingdagen i hele året i USA. Interessen for å skaffe seg de beste kuppene er stor. Butikkene pleier å åpne allerede ved midnatt. Allerede da strekker køene seg langt, og bråk og oppstyr som fører til personskader er ikke uvanlig. I 2008, i en Walmartbutikk rett utenfor New York, døde for eksempel en butikkansatt etter at en horde med køende salgsjegere tvang opp inngangsdørene.

I Norge går det litt roligere for seg. Men Black Friday vokser hvert år, i takt med at fler og fler butikker får opp øynene for salget. Det er vanlig at butikkene begynner salget allerede ved midnatt. Mange butikker presenterer nye tilbud hver time hele døgnet.

Når er Black Friday 2019?

Black Friday er den 29 November. Deretter følger Cyber Monday den 2 Desember.

Family at table using gadgets
iStock.com / monkeybusinessimages

Black week, black weekend og cyber monday

For mange butikker har Black Friday blitt en viktig salgsperiode med store muligheter for å selge mer enn normalt. Derfor er det kanskje ikke så rart at mange butikker prøver å forlenge perioden på forskjellige måter.

En av de vanligste måtene er å tilby salg hele helgen og kalle det black weekend. En annen, men litt mer uvanlig måte, er å begynne enda tidligere og presentere tilbud hele uken. Da kalles det black week.

Et stort antall nettbutikker er også med på det som kalles cyber monday, som faller på mandagen etter Black Friday. Opprinnelig var dette et markedsføringsstunt fra en gjeng amerikanske nettbutikker. Det ble lansert i USA i 2005 som en kampanje for å få folk til å begynne å handle på nett. Markedsføringskampanjen ga raskt resultater, og allerede året etter hang et stort antall nettbutikker seg på.

Cyber monday har, akkurat som Black Friday, vokst i omfang i senere år. Den er fortsatt mer anonym, og tilbudene er ikke like mange, men butikkene som er med har ofte enda bedre rabatter enn på fredagen. 

Hvis du er interessert i cyber monday, har vi en separat side der vi samler alle tilbudene vi finner.

De beste tilbudene – Akkurat nå

Pågående kampanjer

  • Dagens beste tilbud

    Finn de beste tilbudene