Dette er en eldre versjon av Prisjakt. Klikk her for å gå til nye Prisjakt

25. juli 2018

Slik velger du rett sparkesykkel

Sparkesykkelen er et enkelt og artig fremkomstmiddel. Det kan gå skikkelig fort, og selv de minste barna kan bruke dem uten å trenge de samme balanseevnene en sykkel krever.

Pixabay / TheDigitalWay

Det finnes hovedsakelig tre varianter å velge mellom. De billigste variantene er lagd for enklere lek og er rimeligst å kjøpe. Med justerbart styre som kan heves og senkes, passer disse sparkesyklene til mennesker av alle størrelser.

Det er viktig å velge en sparkesykkel som tåler vekten til den som skal bruke den med god margin. Dekkene skal være av gummi eller plast, og kulelagrene i dekkene bør helst kunne skiftes ut ved behov. Det forlenger sparkesykkelens levetid.

Triksesparkesykkelen er dyrere, men kan brukes til mer

Hvis man vil gjøre triks og mer avanserte ting med sparkesykkelen, er det en triksesparkesykkel som gjelder. De er ofte betydelig dyrere enn vanlige sparkesykler, men de er også av høyere kvalitet for å takle påkjenningen av hardere bruk.

Triksesparkesykkelen bør være lagd i ett stykke, en såkalt one-piece, og ikke være justerbar i høyden. Det øker levetiden og reduserer risikoen for slitasjeskader. Hjulene bør ha en kjerne av metall for lengre holdbarhet, ellers er plast vanlig. Lette modeller har en større tendens til å gå i stykker ved belastning, for større belastning er det bedre med litt tyngre triksesparkesykler.

Pass på at du velger en modell med et godt kompresjonssystem for enkel justering hvis det oppstår gliper ved forgaffelen. Supplér kjøpet ditt med et headset-kulelager av høy kvalitet for et godt spinn på forgaffelen.

Transportsparkesykkelen frakter deg langt

Transportsparkesykkelen er en større variant av sparkesykkelen som er tilpasset for å transportere deg over lengre strekker. Her er det komfort som gjelder, med store dekk som helst skal være av mykere gummi. Størrelsen er avhengig av hvilken modell det gjelder.

Velg en modell med kulelager av typen Abec 5 eller bedre for god rulleevne, og hvis du vil ha muligheten til å frakte ting på sparkesykkelen, finnes det modeller med bærere for dette. Hvis du ikke vil sparke selv, får du også kjøpt strømdrevne sparkesykler med motor på opptil 1000 watt.

For de aller minste barna er trehjulte modeller fine, de har bedre balanse og kommer i mindre størrelser. Trehjulte sparkesykler kan ha to hjul foran eller to bak, avhengig av modell.

Viktig å huske på

Når man velger sparkesykkel, bør man kontrollere at det finnes reservedeler man kan kjøpe senere hvis man vil ha lang levetid. De billigste barnemodellene mangler ofte dette, men hvis du går litt opp i prisklasse øker mulighetene for å finne reservedeler så du selv kan bytte ut komponenter.

Kontroller at sykkelen er utstyrt med en god brems som effektivt stopper sparkesykkelen når man trykker på den. En fjærbelastet brems er mer effektiv, men større, mens en såkalt flexbrems er mindre. Her er en filtrering på sparkesykler med brems for økt sikkerhet.

Hvis du skal montere sparkesykkelen selv, er det viktig at alle delene sitter skikkelig godt på de stedene de skal sitte. Dette er spesielt viktig med triksesykler som belastes hardt ved bruk. Er du usikker angående montering er det bedre å la butikken sette sammen sparkesykkelen, eller kjøpe en modell som kommer ferdigmontert ut av boksen.


Daniel Haaf