Dette er en eldre versjon av Prisjakt. Klikk her for å gå til nye Prisjakt

08. aug. 2018

Finn rett kompostkverner til den beste prisen

Ikke la hageavfallet gå til spille. La en kompostkvern bryte det ned, slik at du kan bruke det på nytt i hagen. Her får du en praktisk guide til de viktigste tingene du må vite om kompostkverner.

Bosch

En kompostkvern maler hageavfallet i mindre biter. Alt fra løv og kratt til kvister og grener. Maskinen bruker kniver eller valser som gjør avfallet til flis. Flisen samles som regel i en beholder som du deretter kan tømme i f.eks. rabatter eller legge i komposten.

Valsekvern eller knivkvern

En knivkvern kutter avfallet til flis som du kan bruke i komposten. Valsekverner presser avfallet i stykker og gir en grovere flis. Utmerket som dekkflis til f.eks. rabatter. Knivkverner bråker ofte mer enn valsekverner ettersom de arbeider på høyere turtall.

Husk at knivene i en knivkvern må slipes eller byttes regelmessig. Det slipper du med en valsekvern. Derimot er det svært viktig at du rengjør utløpet på en valsekvern og ser opp for knudrete grener som kan være vanskeligere å male til flis uten kniver.

Elektrisk eller bensindrevet

Elektriske kompostkverner fungerer når du er i nærheten av en stikkontakt. Bensindrevne modeller er et bedre alternativ dersom du må bevege deg langt bort fra hjemmet eller hytta. Elektriske kverner må ikke etterfylles regelmessig med drivstoff. Husk at elektriske kompostkverner alltid må ha gummibelagte kabler som er tilpasset utendørsbruk.

Oppsamler

De fleste kompostkverner har en oppsamler som gjør det enklere å tømme fisen der du vil ha den. Dersom du har mye hageavfall, bør du velge en kompostkvern med stor oppsamler. I enkelte tilfeller er oppsamler ekstrautstyr som ikke følger med maskinen. 50 liter eller mer anbefales dersom du har en større hage.

Sikkerheten

Kompostkverner med sikkerhetsbrytere slår av maskinen dersom du f.eks. åpner en luke under bruk. Det gjør det tryggere å bruke maskinen, og det reduserer risikoen for personskader. Husk at du alltid trekker ut strømkabelen til en elektrisk kompostkvern før du bytter kniver eller utfører vedlikeholdsarbeid på den.

Tykkelse på kvisten

Mange kompostkverner kan lage flis av grener med en maksimal diameter på mellom 40 og 48 millimeter. Noen få modeller kan ta grovere grener. Det er enklere å flise opp friske grener enn tørre. Dersom kompostkvernen har vanskelig for å håndtere friske grener med en viss omkrets, vil den ikke klare tørre grener av samme tykkelse.

Ergonomi

Hagearbeid kan være slitsomt for kroppen. Med en kompostkvern som har riktig høyde i forhold til kroppslengden, blir bruken enklere, og belastningen på kroppen mindre. Den bør være lett å flytte med store hjul som fungerer på ujevnt underlag. Husk at ikke alle håndtak er like gode å holde i. For eksempel kan harde kanter være slitsomt i lengden. En kompostkvern kan ha et lydnivå på over 100 desibel under bruk – så ikke glem å beskytte ørene.

Reversfunksjon

Det må være enkelt å løsne kvist som setter seg fast i kompostkvernen. En reversfunksjon gjør at du kan endre retning på matingen, slik at det blir enklere å plukke ut kvister som setter seg fast. Enkelte modeller krever imidlertid at du fjerner ytre deler før du kan fjerne kvister som har satt seg fast.


Daniel Haaf