Dette er en eldre versjon av Prisjakt. Klikk her for å gå til nye Prisjakt

12. juli 2018

Enkle tips for å velge rett kjøleboks

En ordentlig kjøleboks holder maten kjølig selv på årets varmeste dager. Her gir vi deg hjelp til å velge riktig kjøleboks.

Mobicool

Fordelene med en kjøleboks er at mat og drikke holder seg friskt lenger. Enklere modeller uten egen kjølig holder maten kald med kjøleelementer. Mer avanserte kjølebokser som bruker elektrisitet eller propan, er mer effektive og kan også av og til holde maten varm.

Når du velger kjøleboks, er volum og kjøleeffekt kanskje det som er viktigst.

Stort volum betyr at du får mer plass i kjøleboksen, men også at prisen øker. Rundt 15-20 liter er vanlig størrelse, og da får du en praktisk og hendig kjøleboks

Dersom du trenger en større kjøleboks, anbefaler vi modeller med hjul så du slipper å bære. Husk at den også må få plass i bilen. Dersom kjøleboksen skal stå hjemme, for eksempel på verandaen, kan det være praktisk med en større modell om rommer mer mat. Husk at det da kreves mer energi for å kjøle ned innholdet, og at det tar lenger tid.

De fleste kjølebokser er i dag elektriske og bruker 12 volt, 24 volt eller 230 volt. Enkelte modeller bruker propan. Det vanligste er termoelektriske og kompressorbaserte modeller. Det finnes også et lite antall kjølebokser med absorpsjonsteknikk.

  • Absorpsjon: Bruker energi som tilføres via elektrisitet, propan, fotogen eller solvarme fra utsiden for å lede bort varme. Den er støysvak, men har dårligere kjøleevne og egner seg ikke alltid til bruk i bil.
  • Termoelektrisk: Sender strøm gjennom kjøleelementet som leder varmen fra innsiden til utsiden. På utsiden sitter en vifte som blåser bort all overskuddsvarme. Termoelektriske kjølebokser fungerer også dersom du vil holde maten varm. Har dårligere kjøleeffekt og lavere virkningsgrad enn kompressormodellene.
  • Kompressor: Det mest effektive valget dersom du vil ha en jevn og lav temperatur over lang tid. Fungerer på samme måte som fryseren du har hjemme, men i et bærbart format. Koster generelt mer enn de andre alternativene. Kan i blant fryse maten i stedet for bare å holde den kjølig.

Dersom du vil styre temperaturen, kan du velge en kjøleboks med innebygd termostat. Hvor mye du kan kjøle ned, avhenger av kjølemetoden og temperaturen utenfor kjøleboksen. En del modeller angir de eksakte temperaturene du kan stille inn med termostaten. Andre angir den maksimale temperaturforskjellen mellom innvendig- og utvendig temperatur.

Dersom du bruker kjøleboksen i bilen med et 12-volts uttak, er det viktig med en batterivakt. Den sørger for at du alltid har god nok batterilading for å kunne starte bilen. Vakten bryter strømmen til kjøleboksen eller andre 12-voltstilkoblede elementer automatisk dersom strømnivået i batteriet er i ferd med å bli for lavt.

Dersom du tar med mobile enheter som mobiltelefoner eller nettbrett på tur, kan kjølebokser med USB-kontakt være praktiske. Da kan du lade enhetene dine samtidig som maten holder seg kald og frisk.

Det er ikke alle biler som har 12-volts uttak i bagasjerommet. Derfor bør du tenke på kabellengden når du velger en kjøleboks. Til 12 volt bør kabelen være rundt tre meter. Til vanlig nettilkobling hjemme kan kablene være noe kortere.

Tenk også på hvordan lokket er konstruert. Det er ofte her all elektronikk og viftene sitter. Derfor kan det være vrient å åpne lokket dersom du fortsatt har ledninger tilkoblet. Noen ganger må du løfte av hele lokket for å komme til innholdet.


Daniel Haaf